Eesti üks naturaalsemaid kalakasvatusi
Tänapäevane kalakasvatus hõlmab mitmeid uuenduslikke meetodeid ja tehnoloogiaid, mis võimaldavad vesiviljejatel kasvatada kalu kontrollitud keskkonnas, tagades kvaliteetse ja ohutu toiduallika. Naturaalsus ehk looduslähedaste kasvutingimuste säilitamine on võtmetähtsusega mitte ainult klientide tervise ja rahulolu seisukohalt, vaid ka keskkonna ja ökosüsteemide jätkusuutlikkuse tagamiseks.
Räägime lähemalt, kuidas käib Leoki kalakasvatuses töö ning miks on naturaalsus kalakasvatuses nii oluline aspekt.
Leoki kalakasvatus asub Lõuna-Eestis Hänikese külas, kus kalakasvatusega tegeleb juba teine põlvkond Leokeid.
Leoki kalakasvatus eristub teistest oma naturaalsuse poolest, sest kaladele on loodud naturaalne kasvukeskkond, mis jäljendab nende looduslikku elupaika. Erinevalt laialtlevinud betoonvannidest kasutatakse kalade kasvatamiseks pinnasetiike, mis pakuvad kalale stressivaba kasvukeskkonda.
Leoki kalakasvatuse tiikide veevarustus on isevooluline ehk puhas ja värske vesi ringleb looduslikul viisil, tänu kõrguste vahele. 18 isevoolulisest tiigist liigub läbi Pühajõgi, mis on tuntud oma rohkete allikate poolest. Võhandu jõe ülemjooks tagab kasvatatavatele kaladele puhta vee ja meeldiva elukeskkonna. Vesiviljelus pinnasetiikides tähendab seda, et pinnasetiikides ei pumbata vett ringi, ei rikastata vett hapniku ja lisaainetega ning jäetakse kaladele mugavalt ruumi kasvamiseks.
Vee puhtust ilmestab fakt, et Leoki kalatiikides kasvab paalia ehk mägiõrnas, mille elukeskkonnaks sobib vaid väga puhas ja jahe vesi.
Lisaks kasutatakse kalade toitmisel ainult Taanis toodetud ja sertifitseeritud kalasööta, mis jõuab Eestisse taaskasutatud materjalidest pakendites, et toetada veelgi meie elukeskkonna jätkusuutlikust.
Sõmerpalust Lõunakeskuse letile jõudvate kalatoodete kvaliteet on väga kõrge, sest kala püüdmine, puhastamine ja pakendamine toimub ainult käsitööna. Kalatoodete kvaliteeti ilmestab fakt, et Leoki kala on pakutud nii vabariigi presidendi vastuvõttudel kui ka Otepää laskesuusatamise MK-etapil ning maineka YliCool cateringi menüüs.
Meie peamised maitsed – vikerforell, tuur, paalia ja angersäga on sümboliteks värskusele ja kvaliteedile, mida klientidele pakume. Hoiame au sees puhtust ja traditsioone, pakkudes Eesti looduses, naturaalse söödaga kasvatatud kala – Taavi Leok